Hava Durumu

DEĞERLERİMİZ

Yazının Giriş Tarihi: 12.11.2024 16:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.11.2024 16:28

DEĞERLERİMİZ

Misafirperverlik

Misafirperverlik Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Türkler misafir ağırlamayı severler.

Misafirperverlik nedir?

Misafirle ilgilenmek, hoşgörülü olmak güzel bir şekilde ağırlamak ve hoşnut davranmak “misafirperverlik” demektir.

Türkler kolanya ve şekerle hoşgeldiniz diyerek misafirlerini karşılarlar. İkram olarak Türk kahvesi ve yanında Türk lokumu ikram etmeyi severler. Güler yüzlü davranırlar. Misafirleri de bu durumdan hoşnut olurlar ve geldiklerine memnun bir şekilde geri dönerler.

Misafirlere karşı nasıl “misafirperver” olunur?

Misafirler gelince onlara “Hoşgeldiniz!” diyerek başlayabiliriz. Misafirlerimize içimizdeki sevgiyi aktarabilmeliyiz. Misafirlerimizi ağırlayıp sohbet ederek ve giderken de misafirlerimizi uğurlayarak misafirperver olunur. Bizim yüzümüzdeki gülümsemememiz dahi yeter.

Misafirperverlik ve ayakkabı arasındaki ilişki nedir?

Eski Türk kültüründe misafirler hakkında adetler vardır. Mesela misafirleri içeri buyur ettikten sonra ayakkabılarını çiftlenmiş bir şekilde düzlenleyip yerleştirmek ve ayakkabılarını çıkartmalarını bekleyip sonra buyur etmek eski Türk adetlerindendir. Ama şimdi herkes ayakkabıyla giriyor. Bazıları misafirlerin ayakkabılarını düzenliyor, bazıları düzenlemiyor.

Dinimizde de misafir ağırlamak önemli bir yere sahiptir. Misafir gelen ev bereketli olur. Peygamberimiz misafirlerini iyi ağırlamak için ikramlarda bulunurdu. O akşam evlerinde yemek yenilmezdi bu yüzden. İşte bu kadar çok önem verirlermiş misafirperverliğe.

Misafir eve bereket getirir. Siz misafirperver olursanız unutmayın ki ağırladığınız misafiriniz de size karşı misafirperver olur...

Sorumluluk

Sorumluluk bir kimsenin üzerine düşen ve mutlaka yapması gereken görevlerdir.

Bizim içinde bulunduğumuz gruplardaki rollerimiz yanında hak ve sorumluluklarımızı getirir. Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. İşimizi aksatmamalıyız. Aksatırsak işimiz yarına kalır. Atalarımız ne demiş? "Bugünün işini yarına bırakma."

Çocukların sorumlulukları nelerdir? Çocukların evdeki sorumluluklarına örnek olarak şunları verebiliriz:

- Oyuncaklarımızı kendimiz toplamak.

- Ödevlerimizi yapmak.

- Kendi kıyafetlerimizi katlayı dolabımıza yerleştirmek.

Hepimiz sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Eğer evdeki sorumluluklarımızı yerine getirmezsek evimiz ve odamız düzensiz ve dağınık olur. Bu yüzden sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

Sorumluluk yaşamın temel ihtiyaçlarıdır. Sorumluluklarını yerine getiren birisi daha başarılı ve daha mutlu olur. Örneğin; ödevlerini zamanında yapan birisi daha başarılı olur. Sorumluluklarını yerine getiren birisinin sorunu olmaz ve daha mutlu olur.

Herkesin mutlaka sorumlulukları vardır. Mesela annemizin sorumluluklarından birisi yemek yapmaktır. Evdeki herkes sorumluluklarını yerine getirirse evin belli bir düzeni olur. Anne ve babamıza ev işlerinde yardım etmek de sorumluluklarımızdandır. Herkes sorumluluklarını yerine getirirse bu dünyadaki herkes bilinçli olur. John Dewey ne demiş? "İnsan, sadece sorumluluk üstlenerek, zihni sağlam ve dengeli bir şekilde yetiştirebilir."

SULTAN NUR SARIALTUN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.